Jaké jsou vaše zdroje?

19. 02. 2014 / Lucie Reichová / Rubrika: Blog / Přečteno 3 008x

Jaké jsou vaše zdroje?

Zdroje. Zdroje radosti, energie, síly, peněz a tak dále. Každý z nás nějaké má. V tomto příspěvku nás budou zajímat konkrétně zdroje informací, poznání či vědění.

Jistě jste se setkali (ať už při rešerši pro seminární či diplomovou práci, nebo při výzkumu) s potřebou hledat, pátrat po informacích. Vaše kroky nejspíš vedly od vyhledávače Google Scholar, přes EBSCO a Web of Knowledge, které jsou velmi, velmi užitečnými zdroji. Ale kdo z nás tam chodí jen tak, aby se dozvěděl něco zajímavého z oboru a ukojil tak svoji zvědavost a touhu po tom, dozvědět se něco nového? Věřím, že se nějací z nás najdou, ale nebude jich asi mnoho 🙂 Spíš se domnívám, že v případě, kdy nás zajímají novinky z psychologie, zaměříme naši pozornost jiným směrem, možná i o něco více populárním.

A to je už otázka na vás, čtenáře, kterou chci následně otevřít i diskuzi. Jaké psychologické weby nebo kanály (včetně těch skrz sociální sítě) navštěvujete?
Za sebe můžu uvést třeba TED.com, který co chvíli nabízí zajímavé přednášky odborníků (nejen) z psychologie. Nebo v poslední době také často pročítám periodika Americké psychologické asociace, a mnohé další.

Internet je ve všech rozměrech plný informací, ne vždy se ale ke všem umíme dostat. Proto prosím i pedagogy, zběhlé ve vyhledávání novinek v oblastech, kterým se věnují, o přispění do diskuze, díky čemuž nás, studenty, mohou významně obohatit 🙂

Sdílet článek na facebooku

Sociální sítě

3 komentáře k “Jaké jsou vaše zdroje?”


  1. Marie Ocisková napsal:

    Tož, v poslední době sleduji nejvíc tyto:

    Něco k psychoterapii – http://www.zurinstitute.com/articles.html

    Něco k psychiatrii a klinické psychologii – http://www.medscape.com/psychiatry
    http://psychnews.psychiatryonline.org/PNhome.aspx?journalid=61&pageid=1
    http://www.medicalnewstoday.com/categories/psychology-psychiatry

    Něco k tématu suicidality u lékařů, což je specifické téma, kterému se bohužel nikdo příliš nevěnuje. Na stránce lze najít i další zajímavé články spadající do oblasti psychologie zdraví/lékařské psychologie –
    http://www.kevinmd.com/blog/2013/05/learned-saving-physicians-suicide.html

    Mějte se prima.
    M

  2. Lucie Reichová napsal:

    Díky, Marie, za skvělé odkazy 🙂

    Téma suicidality u lékařů může být našim studentům velmi přínosnou novinkou, díky i za něj!

    Lucie

  3. Kateřina napsal:

    Nemůžu se nepodělit o svoji nejoblíbenější internetovou stránku:
    http://ografologii.blogspot.cz/
    … Když autor dopsal články o grafologii, vrhl se ještě na psychologii, kterou v současnosti studuje v Praze na FF UK (je již ovšem starší a mnohem moudřejší než my tady) a jeho stránky nenabízejí snad ani tak aktuality, jak bylo myšleno v tématu tohoto článku, avšak něco aktuálního se na nich přeci jen občas najde. Pro mě osobně je zajímavé spojení článků o psychologii s kulturou, jako jsou třeba rozbory různých děl, filmů (Atlas mraků, Avatar, Nebezpečná metoda nebo i Červený trpaslík) aj., ucelení některých témat, podle nichž se lze klidně i učit na zkoušky (líbil se mi článek o Eriksonově vývojových obdobích nebo o druzích lásky podle Sternberga) a hlubší témata, náhled do filosofie. A samozřejmě, když už jsme u grafologie, autor stránek předkládá mnoho ukázek rukopisů známých osobností, třeba Oscara Wildea nebo Freddieho Mercuryho.

Napsat komentář

[qrcode alt="Skenovat QR kód" size=330 class="" credit=FALSE shadow=true]

QR kód aktuální stránky:
old.psych.upol.cz/blog/jake-jsou-vase-zdroje/

Vaše zpráva *

jméno a příjmení *

Ochrana proti spamu *
captcha

e-mail *

Napsat vedoucímu katedry »